Tento narozeninový dort Harryho Pottera vás svou chutí zavede přímo do kouzelnického světa. V dnešním článku se podíváme jak upéct tento velmi chutný a vláčný čokoládový dort (přesně tak, jak je popsán v knize) je pokrytý jasně růžovou vanilkovou krémovou polevou, která je celkem nemotorně udělaná (Hagrid na dortu dokonce seděl) a zakončená jasně zeleným gramaticky chybným nápisem „Happee Birthdae Harry“, což se dá volně přeložit jako “Všechno nejlepší Harry”.
Stručné informace o tomto receptu
- Dort odpovídá popisu z knihy. V Kameni mudrců se říká, že narozeninový dort Harryho Pottera je „velký, lepkavý čokoládový dort, na kterém je zeleně napsáno „Happee Birthdae Harry“. Přesně takový je tento dort! Je to dvoupatrový čokoládový dort Harryho Pottera, který je vlhký a pokrytý růžovou polevou se zeleným nápisem.
- Jedná se o ideální recept, pokud chcete udělat narozeninový dort pro svého blízkého nebo chcete oslavit přímo Harryho narozeniny, které jsou 31. července. Chutná skvěle spolu s dýňovým džusem.
Ingredience pro dort
- Kakao – Použijte kvalitní a neslazené kakao
- Podmáslí – Pro dosažení nejlepších výsledků použijte podmáslí pokojové teploty. Ingredience pokojové teploty se lépe zapracují do těsta, výsledkem bude rovnoměrnější pečení dortu.
- Rostlinný olej – Dorty na oleji budou mnohem vláčnější než dorty na másle. Je to proto, že olej je při pokojové teplotě kapalný, přičemž máslo je při pokojové teplotě v pevném stavu. J.K. Rowlingová konkrétně popisuje tento narozeninový dort Harryho Pottera jako „lepkavý/vláčný čokoládový dort“, takže to znamená, že musel být neuvěřitelně vlhký. Této vlhkosti dosáhneme použitím oleje.
- Teplá voda – Když zkombinujete kakaový prášek s teplou vodou, získáte bohatší a hlubší čokoládovou chuť.
- Máslo – Toto máslo je na zelenou a růžovou polevu. Než začnete dort dělat, nechte máslo ležet při pokojové teplotě asi 30 minut. Bude mírně měkké, ale stále studené.
- Barva – Narozeninový dort Harryho Pottera je známý pro své jasně růžové a zelené barvy pro polevu. Můžete použít standardní potravinářskou barvu.
Postup přípravy receptu
Potřebný čas: 30 minut.
Narozeninový dort Harryho Pottera připravte tímto postupem:
Přihlaste se zdarma k odběru novinek a pošlu Vám ukázku mé knihy. Získáte také slevy v knihkupectvích, tipy na čtení a mnoho dalšího.
- Smíchejte suché přísady.
Mouku, cukr, kakaový prášek, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl prošlehejte ve středně velké míse.
- Smíchejte tekuté ingredience.
Vejce, podmáslí a rostlinný olej smíchejte v míse stojanového mixéru, dokud se nespojí. Přidejte suché ingredience a promíchejte.
- Přidejte kakao.
Nalijte trochu teplé vody a vanilkový extrakt do stojanového mixéru a mixujte, dokud se nespojí.
- Dejte dort do trouby.
Těsto na čokoládový dort rovnoměrně nalijte na tři kruhové dortové formy, které vymazány olejem a zaprášené moukou, vyložené kruhem pečícího papíru na dno formy a znovu nastříkané. Pečte při 150 °C po dobu 35 až 40 minut, nebo dokud párátko ve středu korpusu nevyjde s několika vlhkými drobky, ale bez mokrého těsta.
- Nechte dort vychladnout, zatímco připravíte polevu.
Nechte korpus vychladnout ve formách po dobu 10 minut, než je otočíte na chladicí mřížku, aby vychladly na pokojovou teplotu. Máslo šlehejte ve stojanovém mixéru, dokud nebude krémové. Přidejte moučkový cukr po 1 šálku. Jakmile se spojí, přidejte vanilkový extrakt a hustou smetanu. Šlehejte na střední rychlost po dobu 2 minut nebo dokud nebude mít světlou barvu a nadýchanou texturu.
- Přidejte potravinářskou barvu.
Vezměte 1 šálek polevy a přeneste ji do malé misky. Přidejte zelené potravinářské barvivo a míchejte, dokud se nespojí. Potřebujete z toho dostat zářivou zelenou barvu. Vložte do sáčku s jemnou špičkou. Se zbývající polevou přidejte růžovou potravinářskou barvu a promíchejte, aby se spojila. Potřebujete, aby růžová poleva byla také zářivá.
- Dejte dort dohromady.
Umístěte jednu vrstvu na dortový stojan nebo dortovou desku s malým kopečkem polevy, aby se během polevy nepohybovala. Rozmrazte tenkou vrstvu růžové vanilkové krémové polevy a rozetřete tak, aby pokryla vrstvu dortu. Navrch položte druhou vrstvu koláče. Celý dort potřete nahrubo růžovou polevou.
- Vytvarujte na dort nápis zelenou polevou.
Pomocí zelené polevy v sáčku napište na dort přání oslavenci.
Rada na závěr
Ujistěte se, že veškeré tekuté ingredience mixujete dohromady za pokojové teploty pro rovnoměrnější pečení a vlhčí texturu. A jakmile přidáte tekuté a suché ingredience dohromady, nemíchejte. Přílišné míchání v této fázi může způsobit, že těsto na dort je tuhé, což má za následek tužší strukturu drobenky a nerovnoměrné pečení. Těsto spíše “převalujte”, dosáhnete tím lepší textury, než pokud byste těsto horlivě míchali.